5 Disneyfilms uit de jaren 30 en 40

Disney maakt al hartstikke lang tekenfilms. Eerst begon het met korte filmpjes, maar later kwamen ook de echte, lange tekenfilms zoals we ze nu kennen. Het leek ons leuk om eens terug te blikken. Welke films zijn in welk jaar gemaakt? Deze keer kun je 5 Disneyfilms uit de jaren 30 en 40 terugvinden op de site.

Sneeuwwitje en de 7 dwergen ( 1937 )

De allereerste animatiefilm die langer dan 1 uur duurt vertelt het verhaal over Sneeuwwitje die door een jager achtergelaten werd in het bos. Eigenlijk was het de bedoeling dat ze vermoord zou worden, maar dat kon de jager niet over zijn hart verkrijgen. Ze krijgt onderdak van 7 dwergen en even lijkt alles goed te gaan. Totdat de boze stiefmoeder erachter komt dat Sneeuwwitje nog leeft, een giftige appel maakt en haar deze laat eten. Sneeuwwitje sterft en de dwergen zijn zo verdrietig dat ze haar in een glazen kist neerzetten. Als op een dag een prins komt en de kist weggedragen wordt, schiet het stukje appel uit haar keel. Uiteraard worden ze verliefd, trouwen en leven nog lang en gelukkig.

Fantasia ( 1940 )

Fantasia is een animatiefilm met klassieke muziek. Op de maat van de muziek gebeurt er van alles. Deze film heeft destijds niet veel opgebracht, maar is wel 1 van de klassiekers van Disney.

Pinokkio ( 1940 )

Gepetto is een speelgoedmaker en maakt een houten pop. Hij wenst dat deze pop een echte jongen zou zijn, zodat hij een zoon heeft. Een fee brengt Pinokkio tot leven maar vertelt hem dat hij een aantal goede daden moet verrichten voordat hij een echte jongen mag worden. Helaas kan het gebeuren dat Pinokkio in de handen van een circusdirecteur valt die goud geld ziet in de pop. Pinokkio weet, samen met zijn vriendje Japie de Krekel te ontsnappen en zijn weg naar huis te vinden. Daar aangekomen is Gepetto weg, op zoek naar Pinokkio. Hij blijkt te zijn opgegeten door een walvis. Pinokkio en Japie weten Gepetto te bevrijden en Pinokkio wordt door de fee beloond. Hij mag een echte jongen zijn.

Dombo ( 1941)

Wie kent Dombo nou niet? De kleine vliegende olifant en zijn vriendjes uit het circus. Samen met mijn eigen kinderen kijk ik deze film nog wel eens. Het is echt jeugdsentiment. En dat zou het eigenlijk ook moeten zijn voor mijn moeder en mijn oma. 😉

Bambi ( 1942 )

Bambi is een hertje en groeit op in het bos. Als er in de winter geen voedsel meer te vinden is, gaat zijn moeder naar het open veld op zoek naar voedsel. Daar schieten jagers haar neer. Bambi weet te ontkomen en hij moet zich alleen zien te redden. Hij krijgt allerlei vriendjes, waaronder Stampertje het konijn en Bloempje het stinkdier. Later ontmoet hij Feline en wordt verliefd. Uiteraard leven ook Bambi en Feline gelukkig en worden ze trotse ouders van een tweeling.

Welk van deze films is jouw favoriet?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *