Een bakje maken van strijkkralen

Zoals je afgelopen week kon lezen, doen we mee met de Mamachallenge 2016. De eerste opdracht van het lijstje is ‘Gepikt van Pinterest’. Pinterest is natuurlijk een gigantische bron van inspiratie en heel veel artikelen die je daar kunt vinden komen op mijn lijstje om eens een keer te maken. Op mijn lijstje, ja. De uitvoering laat vaak op zich wachten. 😉 Tot vandaag. Want een bakje maken van strijkkralen leek me een prima ( en snelle ) opdracht om uit te voeren.

De pin

Ik heb hem al vaak voorbij zien komen: een bakje maken van strijkkralen. Ook de kinderen waren er bekend mee, want de juf had er een aantal op het bureau staan. Zo moeilijk kon het dus niet zijn. En aangezien er ook de nodige pins van waren leek het me een leuke, snelle opdracht om tussendoor met de kinderen te doen.

Strijkkralen

How to

Je hebt nodig: een vuurvast bakje ( moet in de oven ), strijkkralen en olie. ( Ik heb zonnebloemolie gebruikt) Je vet het bakje in met de olie en drukt dan een laagje kralen daarin vast. Je hoeft niet moeilijk te doen bij de randjes, want als je een kraaltje in het midden vast drukt, schuiven de overige kralen vanzelf aan de kant. ( Dus omhoog tegen de rand )

Het kost wel even wat tijd. Met dit bakje ben ik een minuut of 10 bezig geweest voordat het helemaal bedekt was. Volgens de pin moest het 10 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden. Na 10 minuten waren de kralen nog niet gesmolten, dus heb ik 10 minuten extra gedaan.

De kralen waren gesmolten en het bakje natuurlijk hartstikke heet. Dat kreeg ik er natuurlijk nu niet uit. Even laten afkoelen dan maar. Na een kwartiertje voelde ik voorzichtig en het was voldoende afgekoeld. Alleen…kreeg ik de kralen er niet meer uit! Het zat muurvast. En toen kreeg ik het dus eventjes heet. Met een scherp mesje kon ik het randje lossnijden en heeft het me flink wat moeite gekost om de kralen los te krijgen van mijn vuurvaste bakje.

Strijkkralen1

Uiteindelijk is het dus wel gelukt en is dit het resultaat. Niet verkeerd al zeg ik het zelf. Zoonlief vond het zo leuk dat hij besloot om ook een bakje voor zichzelf te maken. Met extra olie en meteen 20 minuten de oven in, waren we echte deskundigen geworden. En met de extra olie kwamen de kralen inderdaad beter los. Het nadeel is dat we het bakje met geen mogelijkheid meer schoon krijgen. Dat gaat in de toekomst dus gebruikt worden om mee te knutselen. Wij vonden deze pin geslaagd en ook de reacties van de mensen op het bakje waren erg leuk. Het ziet natuurlijk ook hartstikke gezellig en fleurig uit op tafel.

Meer inspiratie?

Ook in het kader van deze Mamachallenge is al een leuk artikel online gekomen. Lees hier over het McDonalds menu van Fleur.

Ook op onze site kun je nog een aantal leuke budget blogs vinden om samen met de kinderen te doen. Zo kun je gaan knutselen met scheerschuim, een schoendoos of ijsstokjes.

Wat vond jij van deze challenge?

9 gedachten over “Een bakje maken van strijkkralen”

  1. Leuk! Onze dochter heeft dit een aantal jaar geleden gemaakt voor Vaderdag. Vrij stevig, het blijft lang heel (ondanks een onstuimige peuter die van alles onbedoeld kapot maakt) 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *