De hoe-fase

Als je kinderen op een bepaalde leeftijd komen, dan komen ze in de w-fase. Hun vragen beginnen standaard met wie, wat, waar en waarom. Soms erg vermoeiend en ik was eerlijk gezegd blij dat het een beetje minder werd. Ik heb immers niet overal antwoord op. Maar als je denkt dat je alles gehad hebt dan komt de hoe-fase om de hoek kijken.

De hoe-fase

Damiën kwam een jaar of 2 geleden in deze fase terecht. Ik vond het in eerste instantie leuk dat hij zo nieuwsgierig was. “Hoe maken ze eigenlijk een auto?” Op Discovery kun je leuke programma`s kijken zoals How do they do it en ik vond het prima dat hij hier naar keek. Ik dacht dat het hier mee over zou zijn, maar dat was niet waar.

Het werden steeds meer vragen, elke dag wel een paar. Gaf je hem een glas om uit te drinken dan kwam de vraag: “Hoe maken ze glas?” Stapten we op de fiets om snel een boodschap te gaan doen dan kwam de vraag : “Hoe maken ze een fiets?” En zo ging het eigenlijk de hele dag door. Serieus? Denkt hij dat ik overal een antwoord op heb? Dat ik een wandelende encyclopedie ben? Dit was vermoeiend.

laptop

Ik deed het ook…

En toen dacht ik terug aan mijn eigen jeugd. Ik deed het ook. Ik was ook zo nieuwsgierig naar hoe alles gemaakt werd, hoe de wereld was ontstaan en waarom de dino`s waren uitgestorven. Alleen hadden mijn ouders geen google of How do they do it. Mijn vader zat gewoon de halve zondagavond in zijn encyclopedie te zoeken naar een antwoord voor mij. Ik denk deels ook omdat hij zelf nieuwsgierig was geworden, want na een half uur was ik mijn vraag alweer vergeten, maar hij kwam eigenlijk altijd wel met een antwoord.

Hier gaat het anders. Mijn standaard antwoord is eigenlijk altijd: “Geen idee. Dat kunnen we wel eens een keertje Googlen.” En zo zit ik dus in de auto met mijn zoon op de achterbank die zijn volgende vraag stelt: “Mam, hoe recyclen ze eigenlijk glas?” Ik probeer een bevredigend antwoord te geven, maar daar heeft hij niet voldoende aan. “We Googlen het thuis wel even, mam.”

Is jouw kind ook door een hoe-fase gegaan?

2 antwoorden op “De hoe-fase”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *