De tandenfee

In ons leven hebben we verschillende verschijningen die ons komen verblijden. We hebben Sinterklaas en de Kerstman met de cadeau’s. De paashaas die eitjes komt verstoppen. Deze figuren kennen we allemaal en ze komen jaarlijks terug. De tandenfee is slechts een kleine periode actueel bij ons. Ze is echter niet bij iedereen bekend.

Wie is de tandenfee

Wanneer de kinderen beginnen te wisselen en de melktanden inwisselen voor iets blijvends, is er een folklore verhaal ontstaan. Na het wisselen van de tanden leg je voor je gaat slapen de tand onder het kussen. De tandenfee komt deze dan ophalen en geeft je er een centje voor terug. Heel veel meer is er over de tandenfee niet te vinden.

Na heel wat zoeken op het internet is het me toch gelukt om een klein beetje informatie te vinden. Een verhaal uit de 18e eeuw lijkt het meest voor de hand liggende als afkomst van de tandenfee. Net als de ware verhalen achter de sprookjes is dit ook geen rozengeur en maneschijn. De mythe gaat als volgt:

Een goede en liefdevolle koningin wordt opgesloten door een slechte en wrede koning. Een kleine muis is het enige gezelschap van de koningin en aan hem verteld ze woedend haar verhaal. De kleine muis blijkt echter een fee te zijn. Hij laat de koningin vrij en slaat de koning de tanden uit zijn mond. Vervolgens verstopt de muizenfee de tanden onder zijn kussen en laat de koning vermoorden.

Het is niet direct het meest gezellige en vrolijke verhaal, maar dit verhaal komt dus het dichtste in de buurt van het ontstaan van de tandenfee.

Rozengeur en maneschijn

Het sprookje stamt af uit Frankrijk. Ze hebben daar dan ook geen tandenfee maar een tandenmuis. De Fransen leggen de tand met een schoteltje melk naast het bed. Ze hopen dan dat de nieuwe tanden net zo snel en sterk groeien als de muizen en ratten. Klinkt al iets vrolijker toch? De bedoeling van de tandenfee is echter hetzelfde. Geef haar je wisseltand en zij zal ervoor zorgen dat er een nieuwe tand voor in de plaats komt. De tandenfee zelf zal, kijkend naar de wisseltanden, altijd de opwinding en blijdschap voelen van een kind dat net de eerste tand heeft verloren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.