Hoe maak je een succes van het Paasontbijt?

Hoewel Pasen niet zo uitgebreid gevierd wordt als Sinterklaas of Kerst, zitten toch veel mensen op eerste of tweede Paasdag gezellig aan een ontbijtje of lunch met het gezin of meerdere familieleden. Voor de kinderen is het natuurlijk hartstikke spannend, want die mogen op zoek gaan naar de mooi gekleurde en goed verstopte paaseitjes. Maar hoe zorg je ervoor dat het voor de kinderen niet te saai wordt aan de tafel? Hoe zorg je ervoor dat ze ook eerst lekker hun broodje opeten alvorens door de tuin te stuiteren? Kortom: Hoe maak je een succes van het Paasontbijt?

De voorbereidingen

Alles valt en staat natuurlijk met de juiste voorbereidingen. Heb je er al over nagedacht wat je op tafel wil zetten? Is er iets wat je van tevoren kunt maken? Een quiche of een lekker soepje kun je ook een dag of 2 eerder maken en op de dag zelf opwarmen. Scheelt een hoop stress. De broodjes en croissantjes kun je in je eigen oventje afbakken, dus zorg ervoor dat je die op voorraad hebt. En een mooi tafellaken en schattige Paas-servetten zorgen voor wat sfeer op tafel.

De eitjes

Eerlijk is eerlijk: ik heb vrij weinig met die gekleurde eieren die al weken op 1 of ander schap in een fabriek of winkel staan. Een zelfgemaakt vers eitje is veel leuker en lekkerder. Ook dit kun je eventueel eerder maken. Laat de kinderen hun eigen eitjes schilderen voor op de tafel of met behulp van de ei-vormer een mooie vorm geven aan het ei. Maak met behulp van de Egg Shrink Wraps een hartstikke leuk Frozen, Prinsessen of Paw Patrol ei, welke je dan verstopt in huis of in de tuin. Ook de verrassingseitjes zijn ideaal om te verstoppen.

Spelletjes

Voor kinderen kan het een lange zit zijn. Zeker als ze in spanning moeten gaan zitten wachten tot na het eten om eitjes te zoeken. Of juist vol adrenaline omdat ze net alle eitjes geraapt hebben. Om het allemaal een beetje gezellig en ontspannen te houden kunnen er spelletjes gespeeld worden voor, tijdens en na het eten. Wat dacht je van ei-lopen? ( Een ei op een lepel en dan van punt A naar punt B lopen ) Of Paas memory? Ook kun je leuke kleurplaten op tafel leggen die de kinderen tussendoor mogen inkleuren.

Tip: Via kleurplaten.nl kun je gratis

leuke kleurplaten en spelletjes downloaden en uitprinten.

Ruzies voorkomen

Als je met meerdere kinderen bent, kunnen er gemakkelijk ruzies ontstaan tijdens het eieren rapen. Pietje van 6 is natuurlijk een stuk sneller dan Henkie van 2 jaar oud. Om ruzies te voorkomen kun je een aantal ‘regels’ opstellen. Laat bijvoorbeeld Pietje alleen de blauwe eieren verzamelen en Henkie alle groene. Als ouders zijnde zorg je er natuurlijk voor dat er een gelijk aantal gekleurde eieren verstopt is.

Een andere optie is om de kinderen om beurten een ei te laten zoeken. Heb je er eentje gevonden? Dan kom je even terug bij de grote mensen staan en mag het volgende kind op zoek gaan naar een eitje.

Alternatieven voor eieren

Wat als je geen ( chocolade ) eieren wil verstoppen? Je kunt altijd kiezen voor een alternatief. Misschien kun je kleine cadeautjes verstoppen. Waterballonnen voor de zomer, een pakje stoepkrijt, een bellenblaas. Er zijn voldoende leuke ( en goedkope ) speeltjes te vinden.

Ga je toch voor de chocolade en blijf je er na Pasen helaas mee zitten? Dan kun je er ook nog een lekkere arretjescake of chocoladekommetjes mee maken. 😉

Wat zijn jouw tips voor een succesvol Paasontbijt?