Hoeveel zakgeld geef jij je kind ?

Wij hebben nooit zakgeld gegeven. Toen onze oudste 6 werd ben ik er wel mee begonnen, maar ik vergat het steeds. Ja, tikkeltje slecht van mij maar goed. Ik besloot dat zakgeld nog niet echt nodig was op die leeftijd en stopte er mee. Maar vlak voor zijn elfde kwam de vraag of hij zakgeld mocht krijgen en zo ontstond bij mij de vraag: Hoeveel zakgeld geef jij je kind eigenlijk?

Hoeveel zakgeld geef je?

Ik kreeg vroeger wel zakgeld maar wist me de bedragen niet meer echt te herinneren. Manlief en ik hadden het erover. Als zoonlief zakgeld krijgt, dan dochterlief ( die bijna 8 werd ) natuurlijk ook. Niet hetzelfde bedrag, daar waren we dan ook weer over uit. We besloten het zoonlief zelf te vragen: “Hoeveel zou je dan wekelijks willen hebben?” Hij haalde zijn schouders op. “Misschien €1,50 of €2 ofzo?” was zijn antwoord. Dat vonden we op zich een net bedrag.

“Als we zoonlief op zijn 11e nou €2 geven, dan geven we dochterlief op haar 8e gewoon €1,25. En dan gaan we per jaar €0,25 omhoog, dan heeft ze op haar 11e ook die €2. Is dat een idee?” vroeg ik aan mijn man. Hij vond alles prima. Zo gingen we het doen. De kinderen vonden het goed. Vooral de oudste rekende zichzelf behoorlijk rijk met die €2 per week.

Ook echt geven

En dan komt het moment dat je dat zakgeld ook echt moet geven maar daar loopt het wel eens mis bij ons. De kinderen krijgen hun zakgeld op zondag ( zondagsgeld ) maar ik heb eigenlijk vrijwel nooit contant geld en daardoor wordt dat soort dingen weer snel vergeten. Dat was niet de bedoeling en daarom maakte ik een heel eenvoudig lijstje met datums. Hadden ze hun zakgeld gekregen, dan kregen ze een kruisje onder hun naam. Dit werkte beter en overzichtelijker dan het op een kalender schrijven.

Tot nu toe gaat het dus goed met ‘betalen’. Als er eens een week vergeten is dan zien we dat op het schema en kan het een week later verrekend worden. De kinderen sparen ondertussen hun geld op voor ‘iets groots en duurs’ en zoonlief heeft zelfs besloten al te gaan sparen voor zijn rijbewijs. En dat terwijl ik verwacht had dat ze als een idioot naar de supermarkt zouden rennen om snoep te kopen…

Richtlijnen per leeftijd

Hoeveel geef je nou per leeftijd? Wij hebben dus gekozen voor €1,25 voor onze achtjarige en €2 voor onze elfjarige. Per levensjaar gaan we €0,25 omhoog. Ze hoeven er geen verplichte dingen zoals beltegoed of cadeautjes van te kopen. Het geld wat ze krijgen is volledig voor hunzelf. Zouden ze er wel meer van moeten doen, dan zouden we natuurlijk voor een ander bedrag kiezen. Op de site van het Nibud kun je kijken wat de richtlijnen per leeftijd zijn voor de hoogte van het zakgeld. Zo konden wij zien dat we niet eens zo verkeerd gegokt hadden met de bedragen die wij geven.

Hoeveel zakgeld krijgt jouw kind?

2 antwoorden op “Hoeveel zakgeld geef jij je kind ?”

  1. De oudste van 10 krijgt 1 euro, de jongste van 7 jaar, 50 cent. Ze hoeven hier niets mee te doen alleen maar sparen haha. Meestal kopen ze 1x per jaar een grote doos lego. Wij doen het bewust zo laag omdat ze op zaterdag bij de voetbal vaak ook wat krijgen.

    1. Knap dat ze sparen he? Ik had hier echt verwacht dat ze met hun geld regelrecht naar de supermarkt zouden rennen om snoep te kopen, maar het valt me echt 100% mee. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *