Judo en zelfvertrouwen

Niet ieder kind bruist van het zelfvertrouwen. Zelf hebben we hier ook mee te maken gehad. Youri kon wel wat zelfvertrouwen gebruiken en na wat surfen op het internet en rondkijken kwamen we uit bij Judo. Niet omdat hij ruzie had of gepest werd maar puur om wat steviger in zijn schoenen te staan. Judo kan hier goed hulp bij bieden.

judo en zelfvertrouwen (1)

Zelfvertrouwen

Als je een heel lief, zachtaardig kind hebt is dat heerlijk voor ouders. Als je kind vervolgens moeite heeft om zichzelf te verweren en moeite heeft van zich af te spreken dan heb je een uitdaging. Youri had hier best veel last van. Hij werd niet gepest en lag goed in de groep maar toch merkte je aan hem dat hij het moeilijk vond om voor zichzelf op te komen. Kinderen konden altijd alles afpakken en hij durfde het dan zal zelf niet terug te vragen. Dat was een drempel die hij maar niet over wilde komen. Onder het mom “Beter voorkomen dan genezen” zijn we op zoek gegaan naar een manier om hem wat weerbaarder en zelfverzekerder te maken.

judo en zelfvertrouwen (2)

Judo

Judo zou een uitgelezen manier zijn om kinderen net dat beetje zelfvertrouwen te geven en ze vaster in de schoenen te zetten. Erg veel zin had Youri niet om naar de Judo te gaan maar na 2 lessen vond hij het helemaal geweldig. Bij Judo gaat het er niet om dat je het tijdens een ruzie kunt gebruiken. Juist niet. De kinderen kregen iedere les verteld dat judo alleen gebruikt mag worden in de sport met elkaar. Ook staat onderling respect centraal. Kinderen leren op een speelse manier dat ze niet bang hoeven te zijn. Daarbij gaat het vooral bij de jongere kinderen heel erg is spelvorm. Motorische ontwikkeling ook erg goed. Kinderen die zich goed en dapper houden tijdens de les en goed hun best deden kregen zelfs een beker mee naar huis. Als dat niet motiverend is. Natuurlijk weet ik niet of iedere club dit heeft.

judo en zelfvertrouwen (3)

Na 1 jaar judo

Uiteindelijk heeft Youri een klein jaar op de judo gezetten. Je merkte al vrij snel een verandering aan zijn gedrag. Hij was zelfverzekerder en niet meer zo bang om zijn mening te geven. Hij stond gewoon in het algeheel veel steviger in zijn schoenen en is veel vrijer geworden. Op school merkte je dat hij veel meer het gevoel had van “ik kan het allemaal wel”. Judo zal niet voor ieder kind de oplossing zijn. De meeste verenigingen vragen maar een kleine bijdrage en hebben een judo pak te leen. Bij ons hing een prijskaartje van ongeveer €2,50 per les.  Het is dan zeker de moeite waard om 1 of 2 proeflessen te nemen. Wie weet blijkt het uiteindelijk de oplossing te zijn.

Heeft jouw kind een sport gevolgd ( of nog steeds ) waarbij het zelfvertrouwen omhoog gekrikt werd?

Eén antwoord op “Judo en zelfvertrouwen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *