Kerstkoekjes maken

Sinterklaas is vertrokken en we maken ons weer klaar voor de kerst. Waarschijnlijk heb je de kerstboom al staan of je gaat hem zetten. Een tijd vol sfeer en gezelligheid breekt aan. Je wordt overal overspoeld met kerstspulletjes, zoetigheid en chocolade. Waarom alles kant en klaar kopen als we het ook samen met de kinderen kunnen maken? Kerstkoekjes maken is hartstikke gezellig! De kinderen vinden het leuk en mits je het goed doet heb je de geur van heerlijke baksels in huis.

De kinderen hebben bijna de school uit dus ik schoot nog even snel de supermarkt in. Aangezien het weer niet noemenswaardig is staat lekker bakken op de planning. Iedere supermarkt heeft genoeg keuze. Vandaag nemen we de zandkoekjes van Koopmans mee. De meeste spulletjes heb ik al in huis. Nog even snel de laatste benodigdheden inslaan en snel door naar school. Zoals gewoonlijk kletsen ze me de oren van het hoofd. Als ze horen dat we gaan bakken is het helemaal feest. Ze kijken vooral uit naar het versieren. Op naar huis en aan de slag!

kerst2

Benodigdheden

 • Koopmans mix voor Zandkoekjes
 • 225 gram roomboter of margarine
 • 1 ei
 • eventueel  bloem voor het bestuiven van het aanrecht
 • voorverwarmde oven

Verder heb je eigenlijk niets nodig. Ervan uitgaande dat je wel een bakplaat in de oven hebt. Zorg er wel voor dat de boter en het ei op kamertemperatuur is. Als je met uitsteekvormpjes wil werken wordt geadviseerd om 100 gram boter te gebruiken. Hierdoor vloeien de koekjes niet zo uit tijdens het bakken. Aangezien wij met vormpjes in de weer gaan hebben wij maar 100 gram boter gebruikt.

Hoe maak je het?

De kinderen hebben al een kom klaargezet. De mix gaat samen met het ei en de boter bij elkaar. Ze kunnen kiezen om het deeg te maken met de handen of met de mixer. Dat is geen moeilijke keuze. Hup met de (schone) handen in het deeg. Het deeg moet vervolgens 15 minuten de koelkast in om op te stijven.

Terwijl het deeg in de koelkast staat lees ik even de verpakking door. Tijdens het lezen zie ik bij de variaties een tip staan voor chocoladekoekjes. Het zou wel leuk en lekker zijn om gewone en chocoladekoekjes te maken. Gelukkig had ik nog cacaopoeder in huis.

Na 15 minuten is het deeg klaar en verdelen we het in 2 porties. Bij een van de porties voegen we de cacaopoeder met een beetje melk toe. Wel opletten dat we maar de helft van de cacao en melk nemen omdat we niet al het deeg ervoor gebruiken. We maken leuke figuurtjes van ongeveer een cm dik en daarna gaan ze 20 minuten de oven in. Vergeet niet de koekjes te bestrijken met een losgeklopt ei. Dit waren wij wel vergeten. Gelukkig hadden we het snel in de gaten en stonden ze nog niet al te lang in de oven.

kerst3

Zoals ik al zei vinden de kinderen het leukste van alles om de koekjes te versieren. Ik had nog kleurstoffen, poedersuiker en decoratieparels in  huis. In een glaasje meng ik 2 druppels kleurstof met een eetlepel poedersuiker en een paar druppels water. Het glazuur moet niet te vloeibaar zijn anders wordt het een natte kliederboel en dekt het niet goed. Deze brengen we met een lepeltje aan op het koekje. Nog even wat pareltjes erop en klaar.

Is het een aanrader?

De koekjes zijn heerlijk! Ik was eerst bang dat door de toevoeging van de cacao de koekjes te droog zouden worden, maar dit was helemaal niet het geval. Als de kinderen weer koekjes willen maken zou ik zeker weer deze mix nemen. Het is makkelijk, snel en lekker. Het fijne is dat je meestal wel boter en eieren in huis hebt. je hebt verder dus geen ingewikkelde dingen nodig. De kinderen vinden het leuk om te doen. En laten we eerlijk zijn. Wie wil er nou geen lekkere en vrolijke koekjes op tafel hebben staan?

Heb jij wel eens zandkoekjes met de kinderen gemaakt?

kerst4

 

 

 

 

 

 

2 antwoorden op “Kerstkoekjes maken”

  1. Hoi Irene,

   Zelf heb ik 100 gram gebruikt voor de vormpjes. Op deze manier bleef de vorm van de koekjes behouden.

   Groetjes Nancy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *