Kinderen en social media

De welbekende social media is voor kinderen erg toegankelijk. YouTube en Facebook zijn de grote favorieten. Maar is het allemaal wel zo leuk en veilig? En hoe beïnvloeden wijzelf de kinderen met het gebruik hiervan? Als ik zelf in de spiegel kijk zie ik dat er zeker het een en ander veranderd kan worden. Ik weet zeker dat dit voor ruim 50% van onze lezers ook geldt. Vrijwel iedereen heeft Facebook, Twitter of Instagram en misschien heb je ze wel allemaal. Op zich niets mis mee, tenzij het teveel van je tijd gaat kosten. 

Te snel teveel

Zelf heb ik me er heel erg op betrapt dat Facebook toch wel een keer of 15 per dag wordt geopend. Als het niet meer is. Even kijken wat we allemaal aan het doen zijn en vooral ook even de spelletjes spelen. Als je alle tijd dan bij elkaar pakt steek ik hier veel te veel tijd in. Dus tijd om vooral de telefoon vaker eens een paar uur aan de kant te leggen. Weg met de verleiding van het even snel kijken.

Het werd pas een probleem toen ik me erop betrapte dat er zelfs onder het eten soms even snel werd gekeken. Dat is wel echt triest. Niet even de tijd nemen om een halfuurtje samen aan tafel te zitten zonder de telefoon. Tijd om het roer om te gooien. Whatsapp, messenger, Facebook bye bye voor een paar uur of een hele dag. Het laatste wat ik wil is de kinderen het idee geven dat de online wereld onmisbaar is. Want ja als mama en papa het allemaal zo belangrijk vinden, dan maakt het vanzelf ook een groot deel uit van hun wereld.

 Kinderen en social media

YouTube is voor kinderen een bron van vermaak. Uren kun je hier filmpjes kijken en allemaal even leuk. Echter zitten er ook veel filmpjes bij met grof taalgebruik en proefjes of stommiteiten die ik mijn kind liever niet zie doen. Hoe vaak hoor je op school niet de vraag “Hoe komen ze aan die woorden?” Nou waarschijnlijk van elkaar en veel online. Mijn zoon surft ook graag op YouTube. Vooral de vloggers zijn reuze interessant. Voorheen keek hij veel stuk.tv. Hierover hebben we een gesprek gehad ivm het soort filmpjes en taalgebruik en wordt deze niet meer bekeken. Enzo Knol daarin tegen is een stuk onschuldiger en wordt dan ook dagelijks bekeken.

Veiligheid

Online zijn is helemaal van nu en hoort bij ons leven. Toch moeten we waken over de veiligheid van onze kinderen. Vriendjes en vriendinnetjes zijn online te vinden, Echter weet de viespeuk om de hoek (of waar dan ook) ook makkelijker de weg te vinden naar onze kinderen. Daarbij worden ze ook bereikbaar voor internet pesten. De veilige thuishaven is dan verleden tijd. Waar het pesten na school thuis voorbij zal zijn gaat het dan gewoon door. Kortom social media is niets mis mee. Mits we onze kinderen goed in de gaten houden en voorlichten over de eventuele gevaren.

Hoe ga jij om met de social media binnen jouw huishouden?

 

 

 

2 antwoorden op “Kinderen en social media”

    1. Ik denk inderdaad dat je het als ouder zijnde ook goed in de gaten moet houden en er open over moet praten met de kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *