Kinderen in de auto Nederland en Europa

Bij kleine kinderen weten we in de regel wel hoe we ze moeten vervoeren. De maxicosi en de autostoeltjes met de 5 puntgordel is meestal wel bij iedereen bekend. Ook zijn we allemaal wel op de hoogte van het keurmerk wat een stoeltje moet hebben. Maar dan komt het, tot wanneer moeten ze op een stoelverhoger? En hier is vooral de vraag: wanneer mogen ze voorin? Tijd om ons er eens in te verdiepen.

kinderen in de auto (3)

Informatie zoeken

Op internet ben ik gaan kijken wat nu precies de regels zijn met het vervoeren van kinderen in de auto. Echter kwam ik nergens concreet bij uit. Nou dan trekken we de stoute schoenen aan en nemen we contact op met de politie. We willen natuurlijk wel de juiste informatie geven. Ik heb hun de vraag gesteld of mijn zoon van 1,36 voorin in de auto mag zonder stoeltje. De politie weet zulke zaken wel. Stiekem zat ik dan ook te gniffelen toen de politie aangaf te moeten gaan googelen om het na te kijken. Zelf weten ze ook niet precies hoe het zit. De politie heeft wel verkeersspecialisten in dienst die daar antwoord op kunnen geven. Na samen de lieve en behulpzame agenten telefonisch te hebben gezocht besloot ze contact te leggen met de (ik geloof) commandant. Nogmaals erg lief en behulpzaam. Na 11 minuutjes aan de telefoon kwamen we tot de volgende conclusie:

Conclusie

Kinderen tot een lengte van 1.35 meter moeten in een goedgekeurd stoeltje vervoerd worden. Vervoer je je eigen kinderen voorin in de auto en zijn ze langer dan 1.35 zal geen een agent je op de bon slingeren. Wel raadt de politie aan om bij aanwezigheid van een airbag de stoel helemaal naar achteren te zetten. Dit geld vooral voor kinderen jonger dan 12 jaar. Kinderen en airbags gaan niet zo goed samen. Voor mij een erg prettig idee dat ik met een gerust hart met mijn kind voorin de weg op kan gaan. Nu is het maar af en toe dat hij voorin zit. Toch geeft het een gerust gevoel dat het is toegestaan en dat het niet onveilig is.

kinderen in de auto (1)

Uitzondering

Als je kind bij iemand anders incidenteel in de auto zit zijn er weer andere regels. Deze kun je online vinden. Hier  kun je het rustig nalezen. Als kinderen ouder dan 3 jaar incidenteel in de auto van iemand anders meerijden zijn autostoeltjes niet verplicht. Vandaar dat scholen ook niet om autostoeltjes vragen als ze een uitje hebben.

Europa

De algemene regel is dat kinderen kleiner dan 1.50  in een goedgekeurd autostoeltje moet zitten. Deze richtlijn geeft wel ruimte tot uitzondering waardoor het hier vanaf 1.35 zonder goedgekeurd zitje mag. Als je in Europa de 1.50 regel aanhoudt zit je altijd goed en hoef je geen problemen te verwachten. Veiligheidsgordels zijn overal verplicht.

Hopelijk hebben we jullie met deze blog voldoende bruikbare informatie kunnen geven.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *