Klusjes voor geld?

We hebben het geluk dat de kinderen het leuk vinden om mee te helpen in het huishouden. Natuurlijk is het ook de bedoeling dat ze hieraan meehelpen. Ze zijn nog wel jong, toch kunnen ze bepaalde werkjes goed doen. Maar moet je ze hiervoor betalen? Nee natuurlijk niet. Wel kun je ze leren dat geld niet zomaar komt aanwaaien.

De meest voorkomende taken in huis zoals het opruimen van hun kamer en de kleding opruimen in de wasmand is vanzelf sprekend. Ook hebben ze een konijn. Het verschonen van de kooi neem ik voor mijn rekening maar het voeren en drinken geven is toch echt hun taak. Het opruimen van de slaapkamer is telkens wel een dingetje om over in discussie te gaan. De ene uitvlucht na de ander wordt verzonnen.

Ze hebben wel eens de vraag gesteld hoeveel geld ze kregen voor het opruimen van hun speelgoed buiten, wegbrengen van het glas en het opruimen van de was. Dit waren werkjes die ze uiteindelijk ook voor mij doen. We hebben afgesproken dat ze beide €5,00 zouden krijgen. Binnen een recordtijd was alles netjes opgeruimd en aan de kant. Ze stonden beide met verwachtingsvolle oogjes voor me. De rekening werd netjes betaald. Wel vertelde ik hun het volgende: ik smeer jullie boterhammen, was jullie kleren, maak jullie fruit voor school, kook bijna elke avond………….. STOP riepen ze. De bedoeling hadden ze begrepen en gaven netjes het geld terug. Sindsdien hebben ze geen geld meer gevraagd voor klusjes.

klusjes voor geld (2)

Om de kinderen mee te geven dat geld niet aan de bomen groeit en dat er echt voor gewerkt moet worden, krijgen ze af en toe klusjes waarmee ze geld kunnen verdienen. Het gaat dan natuurlijk wel om kleine bedragen. Ze gaan wel eens in de winkel de lege flessen terugbrengen en mogen dan het statiegeld houden. Dan heb je het misschien over een euro. Als ze samen gaan wordt het geld natuurlijk verdeeld. Ook het aan de straat zetten van het oud papier, glas naar de glasbak etc. zijn klusjes die ze geregeld uitvoeren. Wel is de catch dat ze er alleen geld voor krijgen als ik het ze vraag te doen. Anders blijven ze rennen om zoveel mogelijk klusjes te doen. Youri heeft zich op deze manier een leuk boek gekocht en Kyra spaart het liever op.

Laat jij je kind wel eens klusjes doen tegen een kleine vergoeding?

2 antwoorden op “Klusjes voor geld?”

  1. Hier hangt een briefje in de keuken met de bedragen die ze kunnen verdienen voor bepaalde klusjes. De eerste weken was het echt helemaal hip, daarna zwakte het af. Nu willen ze vooral klusjes doen als ze bij een winkel ofzo geweest zijn waardoor ze inspiratie voor een artikel hebben gekregen wat ze graag willen kopen.
    De bedragen verschillen aan de hand van het klusje en ik doe niet aan zakgeld. Er staat een bakje met muntengeld in de kast en ze kunnen zo, onder begeleiding, hun eigen verdiende geld eruit halen. Met vier kinderen kan ik zeggen dat het echt mega goed werkt soms. Als ik namelijk een beetje op kijk tegen de bende omdat ik er geen tijd voor hen gehad dan zeg ik wel eens zullen we samen flink geld verdienen, het is namelijk over een paar maanden vakantie en dan willen we met een dikke beurs weg toch? En meestal happen er dan wel een paar kids.
    Kamers opruimen is elke vrijdag hier en dat mogen ze kosteloos doen, het is immers hun kamer en ik doe al genoeg voor ze.

    1. Op zich vind ik dat geen verkeerde regels Miranda. Hun kamer bijhouden is inderdaad iets wat ze behoren te doen, maar iets bijverdienen is wel leuk, zeker als ze iets cools hebben gezien in de winkel. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *