Knikkeren

Meestal vinden kinderen het leuk om dingen over vroeger te horen. En het liefste van toen papa en mama op school zaten. Tja met bijna 34 wordt ik langzaam een oude doos met heel veel verhalen over vroeger. šŸ˜‰ Genoeg te vertellen dus. Zo kwamen we afgelopen week op het onderwerp knikkers. Ze hebben een hele pot vol. Maar wat ze ermee moeten ………….. ze hebben geen idee.

Knikkeren (2)

Knikkeren

Vroeger toen ik nog jong wasĀ waren we bij ons op school vrijwel iedere dag aan het knikkeren. Soms met als resultaat dat je met een flinke knikkerbuit naar huis ging. Het risico bestond ook dat je veel verloor en dan moest je lief naar papa en mama kijken om nieuwe te mogen gaan halen. Verdeeld over het schoolplein lagen een paar knikkertegels. Dit was vooral het domein van de bovenbouw. Iedere pauze was elk knikkerpotje bezet. De een teller, de dik, dubbel dik, bonk en super bonk. En een superbonk was weer zoveel dubbel dik waard of zoiets. Hoe het precies zat weet ik niet meer. Het spel uit mijn jeugd en mijn eigen kinderen kennen het niet. Tijd om er iets aan te gaan doen.

knikkerpot

En daar gaan we

Je kunt ervoor kiezen om zelf een knikker gat in de tuin te maken of om er een te kopen. Wij hebben er een gekocht. Toch denk ik dat de kinderen een zelf gemaakt potje makkelijker vinden. Knikkerzakjes hadden we nog liggen. Ieder met de eigen buit naar buiten en knikkeren maar. Het is even oefenen want we willen natuurlijk niet vals spelen. Ze hebben er onwijs veel plezier mee gehad. En ik heb met alle plezier meegedaan. Voor mij jeugdsentiment en voor de kinderen een nieuwe ervaring. Uiteindelijk bleek er zo een uur voorbij te zijn. Volgens mij gaan de knikkers deze lente en zomer nog vaak uit de kast komen.

Kennen jouw kinderen het oud-hollands knikkeren? šŸ˜‰

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *