Rooming-in

Rooming-in betekent dat jij en je kind samen op 1 kamer slapen. Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking toen onze oudste in het ziekenhuis terecht kwam. Maar ook een pasgeboren baby kan bij jou thuis op de slaapkamer slapen. Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van rooming-in?

Voordelen van rooming-in

Als je kind in het ziekenhuis ligt, wil je niks liever dan bij je kindje zijn. Ik vond het dan ook een gigantisch voordeel dat ik op een stretchertje naast mijn kind kon blijven slapen. Ik een iets geruster gevoel en hij zelf ook. Want als kind zijnde is er eigenlijk niks wat enger is dan alleen in een vreemde omgeving met allemaal piepjes en belletjes te moeten slapen.

Als je baby pasgeboren is, kun je het bedje op jouw kamer zetten. Ook dit noemen ze rooming-in. Bij de oudste hebben we dit niet gedaan, bij onze dochter wel en nu bij onze jongste ook. Onze dochter heeft 9 maanden op onze kamer geslapen en onze jongste zoon slaapt inmiddels alweer 16 maanden bij ons. Ik vind het fijn omdat ze lekker dichtbij zijn. Ik geef borstvoeding en slaap vrij licht. Bij een huiltje was ik er s`nachts direct bij en kon ik de kinderen in bed pakken om te voeden. De rest van het gezin merkt niet eens dat de baby is wakker geworden en slaapt gewoon door.

Ook voor de baby is het prettiger. Stel je maar eens voor: 9 maanden lang heb je bij jouw moeder in de buik gezeten, je bent geen moment alleen geweest. En dan ineens wordt je geboren en wordt er van je verwacht dat je helemaal alleen, op een vreemde plek netjes 12 uur achter elkaar gaat slapen. Dat kan toch niet? Een baby moet vertrouwen krijgen in de wereld en in zijn ouders/verzorgers. En hoe doe je dat? Juist, door samen de wereld te ontdekken. Veilig bij je mama of papa in de buurt.

Nadelen van rooming-in

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Als ik mijn situatie bekijk: In het ziekenhuis kreeg ik minder slaap omdat de zusters om de haverklap binnen kwamen lopen. En nu babyboy bij mij op de slaapkamer ligt is er ook een groot nadeel. Als we opstaan voor school of het werk ( of in het weekend als de andere kinderen even gezellig bij ons in bed kruipen ) is de kleine man wakker van het geluid.

Maar het allergrootste nadeel vind ik nog wel het moment dat nog moet komen: Als onze kleine man straks echt op zijn eigen kamertje gaat slapen. Mijn dochter heeft 9 maanden bij ons geslapen en ik sliep gewoon op haar ademhaling. Vanaf het moment dat ze weg was, hoorde ik haar ademhaling niet meer en dat zorgde voor slapeloze nachten van mijn kant uit. Dochterlief heeft trouwens geen moeite gehad met haar omschakeling. Ze ging bij haar grote broer slapen en dat vond ze prima. Toen ze met 13 maanden haar eigen kamertje kreeg, had ze wel wat moeite met slapen. Helemaal alleen was toch niks. Nu ze 8 is kruipt ze nog geregeld bij ons in bed. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar weinig moeite mee heb.

Hebben jouw kinderen bij jou op de kamer geslapen?