Scouting

Scouting. Ik heb er van gehoord, maar daar blijft het dan ook bij. Gelukkig kan Mitchel er meer over vertellen, hij zit nu al zo`n 12 jaar bij de scouting en dit is inmiddels uitgegroeid tot een passie waarbij hij wekelijks leiding geeft aan een groep kinderen. In het artikel van vandaag vertelt hij je er meer over. Wil je meer over Mitchel weten en lezen, neem dan eens een kijkje op zijn eigen blog.

Voor jong en oud

Scouting is een vrijetijdsbesteding voor jong en oud. Zelf ben ik in 2004 begonnen als jonge welp, ik was toen acht jaar. Inmiddels ben ik twintig en heb ik het hele scoutingproces doorlopen. Begonnen bij de welpen ben ik toen doorgestroomd naar de scouts, explorers en roverscouts. En ja, dan mis je nog één leeftijdscategorie, de bevers. Daar ben ik nu drie jaar leiding van. Leiding zijn is echt heel erg leuk, je kunt kinderen dingen leren die ze later nodig kunnen hebben, maar je kunt van de kinderen zelf ook heel veel leren. Zo leren ze je erg flexibel te zijn, ook al is het maar voor anderhalf uur in de week. Het loopt altijd anders dan je gepland hebt. Soms is dat lastig, maar het kan ook een prettige wending geven.

Gezellig spelletjes doen

Elke keer hetzelfde doen is saai, maar jonge kinderen (en de rest eigenlijk ook) houden van herkenning. Daarom komen vrijwel alle elementen een keer terug. Bevers houden niet van stilzitten en daarom doen we vrij veel spelletjes. Mijn favoriete spelletje is citroen citroen. In dit spelletje staat er iemand in het midden en die moet twee kindjes laten wisselen door hun naam te zeggen. Als ze dan naar een ander stoeltje rennen, dan rent het kindje dat in het midden staat naar één van de lege krukjes. Degene die geen stoeltje heeft, moet dan in het midden staan. Maar, als je citroen citroen zegt, dan moet iedereen wisselen. Daar komt heel veel opletten bij kijken. Een goed spelletje voor de concentratie dus.

Samenwerken

Scouting is meer dan alleen spelletjes. Het is uitdaging, elkaar trouw beloven, samenwerking en vooral veel fun. Je leert kaart lezen, verschillende routetechnieken, werken met hout en touw, fikkies stoken, teamspelen en misschien wel het engste, je leert jezelf kennen. Het mooie aan scouting is dat het allemaal heel geleidelijk gaat. Je hoeft niet alles in één keer te kunnen. Scouting is een vereniging waar veel kan en mag. En natuurlijk zijn de kampen elk jaar weer een hoogtepunt.

Heeft scouting meerwaarde? Ik vind van wel. Scouting is in mijn hele leven een blijvende factor geweest en dat vind ik erg fijn. Ook de mensen van mijn eigen leeftijd zijn grotendeels hetzelfde gebleven. Met hen heb ik dus al zo’n 12 jaar achter de rug, best een hele lange tijd!

Ben jij bekend met scouting?

4 antwoorden op “Scouting”

  1. Mijn 2 zonen zitten beide ook bij scouting. Bij de Welpen en bij de scouts. Ze vinden het super leuk. Het is inderdaad leerzaam. En lekker rennen, klimmen en springen in de buitenlucht. ( dus ook nog eens sporten zonder dat ze het in de gaten hebben.) Wat ik zo leuk vind is dat er niet gepest of buiten gesloten wordt.
    Wat bij andere sportclubs wel eens is. Daar gaat alles over winnen en als je niet goed bent krijg je de bal niet. Bij scouting is dit niet zo. En… ze worden nog eens heel zelfstandig van scouting. Echt een aanrader om eens te gaan kijken bij een scouting vereniging.

  2. Ik ben zelf nu 8 jaar leiding bij de scouts. Het is prachtig om de kinderen te zien groeien. Hoe ze als een welpje binnenkomen en begeleidt worden door de oudere scouts en 2 a 3 jaar later zijn ze zelf de nieuwe scouts alle tips & trucs aan het leren.
    Wat een fantastisch gevoel is dat toch dat kinderen iets inzien en het daadwerkelijk zo goed begrijpen dat ze het kunnen uitleggen aan anderen dankzij jou en je leidingteam!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *