Uitdelen op school

Mogen jouw kinderen nog uitdelen op school? Er is door de jaren heen veel veranderd rond dit spektakel. Waar we er vroeger echt naar uitkeken, mag het nu op vele scholen niet meer. Uitdelen in de klas is iets van vroeger geworden.

Vroeger

Vroeger was het 1 van de hoogtepunten van je verjaardag. Uitdelen op school. Niet alleen in de klas want vaak mocht je ook nog even de andere klassen langs om de juffen en meesters iets lekkers te geven. Ik was er de middag van tevoren ook echt mee bezig. Vaak maakte mijn moeder een stekelvarken of een komkommerslang. Een halve kool of komkommer inpakken met aluminiumfolie en op een bord leggen. Vervolgens kon je daar allemaal prikkertjes met lekkers op prikken. Aardbeitjes, tomaatjes, stukjes komkommers, maar ook stukjes vlees en kaas. De kinderen in de klas vonden zoiets te gek.

Nu

Op de peuterspeelzaal mocht nog wel uitgedeeld worden, vanaf groep 1 niet meer. Bij de kleuters mogen we wel de verjaardag komen vieren en daar nemen ze ook echt de tijd voor. Liedjes zingen, muziek maken, een kaarsje uitblazen. Een half uur is zo voorbij. Maar uitdelen mag niet meer. Geen chips, geen doosje rozijntjes, niks. Waar ik tijdens hun peuterspeelzaalperiode makkelijk een paar avonden zat te knutselen op auto`s van wc-rolletjes of luchtballonnen van plastic bekers, is hier niks meer.

Waar ligt dat dan aan? Enerzijds zal het te maken hebben met hygiëne. Ik denk dat de meeste ouders het niet meer vertrouwen met dergelijke traktaties. Hoe lang heeft het uit de koeling gelegen en is het wel hygiënisch op het prikkertje gestoken? Anderzijds zit je met allergieën en dingen die kinderen wel of niet mogen ( denk aan andere culturen ) en er zullen waarschijnlijk ouders zijn die willen dat er alleen maar gezond getrakteerd wordt ( appel of mandarijn ) tegenover ouders die vinden dat een zakje chips geen kwaad kan. Logisch dat een school dan makkelijk kiest voor de regel: niet trakteren met verjaardagen.

Overigens mag er zo nu en dan wel getrakteerd worden. Zo trouwden wij toen zoonlief 4 was en mocht hij uitdelen in de klas. Ook bij een geboorte doen ze er niet moeilijk over en mogen kinderen iets lekkers uitdelen.

Mogen jouw kinderen nog trakteren op school? En zijn er dan bepaalde regels?

6 antwoorden op “Uitdelen op school”

 1. Hier op het kdv mag het. ..maar het moet wel gezond en klein blijven. Dat vind ik prima. Ik mag volgende week weer begonnen aan de traktaties voor dochterlief..leuk!

 2. Bij ons kiezen ze er ook voor om niet te trakteren omdat sommige gezinnen er gewoon het geld niet voor hebben. Nu krijgen ze zelf van school allemaal een kleine traktaat dat bij iedere verjaardag hetzelfde is.

 3. Bij ons zijn er eigenlijk geen regels. Ik zie gezonde dingen voorbij komen, maar ook het zakje chips. Wel zie ik dat de traktaties steeds groter worden. En dat vind ik wel jammer. Een beetje ouders en kinderen die tegen elkaar opbieden. Dat vind ik wel jammer.
  Verder maakt het mij niet uit wat er komt. Ik doe zelf niet zo moeilijk over lang uit de koelkast, hebben ze wel schone handen gebruikt. Alsof mijn kinderen zelf zo hygienisch zijn. Gaan ook zo eten zonder hun handen gewassen te hebben, worden ze sterk van.
  NAtuurlijk wel allemaal binnen acceptabele grenzen. Een zakje chips, ook prima.
  Maar niet uitdelen zou ik wel jammer vinden…..

  1. Ja, dat tegen elkaar opbieden is inderdaad jammer. Dan wordt het meer een wedstrijdje voor ouders onderling dan dat het simpelweg leuk is voor kinderen om uit te delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.