Wat als je kind minder hoort?

Iedere baby krijgt in de eerste dagen na de geboorte een gehoortestje. Gewoon even kijken of alles in orde is. Bij Youri vond ik het een beetje onzin en wist ik natuurlijk dat alles goed was. Als je een tweede kindje krijgt ga je hiervan ook uit. Maar wat als de test niet goed blijkt te zijn wat dan? Wat als je kind minder hoort? Is het een foutje in de test of zal er echt wat aan de hand zijn? Hieronder deel ik met jullie hoe het ons verging.

Kinderen en gehoor (3)

Eerste gehoortest en vele meer

Het is inmiddels een paar geleden maar het eerste moment van de gehoortest zal ik nooit vergeten. Kyra kwam er links onvoldoende uit. Mijn hart ging een paar slagen sneller maar ze wisten me te vertellen dat er misschien vocht in het oortje zat. Na een paar dagen kwamen ze terug en werd ons geadviseerd haar de dag voor de test niet in bad te doen. Prima geen probleem, helaas ging deze test links ook niet goed.

Na een derde negatieve test moesten we toch echt naar het audiologisch centrum in Venlo komen. Dan kom je meteen in de molen. Voor de test was het het beste als ze sliep. Dit ging echter niet zo makkelijk. De test werd gedaan d.m.v elektronen. Deze werden op het hoofdje geplakt. Wel moet ik erbij vertellen dat ze eerst met klittenband over het hoofdje moesten schuren om goed contact te maken.

Na de nodige testen bleek dat haar slakkenhuis niet goed ontwikkeld was. Conclusie: Iedere 3 maanden terug  voor gehoortesten om het in de gaten te houden en iedere keer op controle bij de k.n.o arts met als afsluiting een gesprekje met de audioloog. Vooral het eerste jaar zaten we gemiddeld wel een 3 of 4 uurtjes op het ziekenhuis Je snapt wel dat we maar een paar dagen op de mooie roze wolk hebben gezeten. En wat nu? Komt het goed? Krijgt ze hier veel problemen mee?

IMG00331-20120305-1108

Buisjes

Na de eerste maanden heel veel last te hebben gehad van flinke oorontstekingen werd met 10 maanden besloten buisjes te plaatsen. Kyra helemaal aan het krijsen met de narcose en ik aan het janken op de gang. Het was maar een kleine ingreep maar het is heftig om te zien dat 7 mensen een klein lichaampje stil houden om te kunnen narcotiseren. Eenmaal thuis bleek dat het wel had gewerkt. Als ze op haar kamer lag te huilen reageerde ze als ik vanuit de badkamer riep.

 

Hoortoestel

Uiteindelijk zijn we na ruim 5 jaar de nodige buisjes en tientallen gehoortesten verder. Tijdens het verloop van de testen bleek dat Kyra’s verlies van het gehoor vooral op spraak niveau bleek te zitten. Dit houdt in dat een normaal gesprek voor haar niet goed te volgen is. Ook zal ze het verkeer van links niet horen. Wat als ze minder hoort? Hoe gaat het dan met de spraak? Hierover een volgende keer meer.

Buisjes iedere paar maanden werkte ook niet en het was voor mij onacceptabel om nog een paar jaar te gaan zitten afwachten. Met als gevolg een pittige discussie met de audioloog. Als resultaat hiervan heeft Kyra sinds februari 2015 een mooi roze hoortoestel. Ze is er heel blij mee en het werkt geweldig. Iedereen mocht hem zien en ze was er erg trots op. Ze gaf meteen aan hem niet uit te willen omdat ze nu eindelijk alles kon horen. Op dag 2 kwam ze naar me toe en zei ” Mama ik hoor de vogels fluiten”. De tranen liepen over mijn wangen. Er waren nog meer van die momenten maar deze zal ik nooit vergeten. Dan realiseer je wat voor normale dingen ze eigenlijk altijd heeft gemist.

20160218_181101

Wat als je kind minder hoort?

Uiteindelijk wil ik nog maar een ding zeggen. Luister naar je eigen gevoel en maak je hard voor hetgeen jou het beste lijkt. Uiteindelijk is Kyra 4 jaar eerder geholpen en gaat ze met sprongen vooruit. Als ze uiteindelijk toegeven is dat niet omdat jij dat wil, maar omdat ze weten dat dit het beste is. Een hoortoestel is kostbaar maar ik zou het voor geen goud willen missen. Een verminderd gehoor is niet het einde van de wereld. Wel kan het een grote sneeuwbal worden als je er niet meteen mee aan de slag gaat.

Heb jij ( of ken jij ) een kindje met een hoorapparaat?

2 antwoorden op “Wat als je kind minder hoort?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *