Zelfstandig worden

Kleine kinderen worden groot en daarmee worden ze ook een stuk zelfstandiger. Hierin is niet ieder kind hetzelfde. Zo snel als het ene kind zelfstandig wordt zo graag laat het andere kind zich zolang mogelijk vertroetelen. De omgeving en de gezinssituatie spelen hierin een grote rol. Hieronder lees je hoever mijn kinderen hierin zijn.

Vroeg zelfstandig worden

Een paar weken voor de 3e verjaardag van Youri ben ik gewond geraakt bij een ongeluk. Dit had als gevolg dat mijn armen een paar maanden veel minder mobiel waren. Ik kan me het moment herinneren dat Youri aangekleed naar beneden kwam op het moment dat Roland me was aan het helpen met eten. Youri had zich heel netjes de kleding van de vorige dag aangetrokken. Ik vroeg hem waarom hij zich al had aangedaan (shirt achterste voren). Hij zei het volgende: ” jij hebt pijn aan je armen en kunt mij niet helpen. Nu wil ik graag helpen en heb ik het zelf maar gedaan”.

zelfstandig worden

Vervolgens komt hij naast me zitten en geeft me te eten. Nou dan breekt je hart. Verschrikkelijk om te zien hoe snel je kind een grote verantwoordelijk op zich neemt. Aan de andere kant ook heel vertederend. Het lieve en zorgzame kwam er meteen uit. De situatie in huis was er op dat moment zo naar dat hij heel snel groot is geworden. In de maanden daarna kwam dat goed tot uiting. Hij was al een wijsneusje en erg verstandig, maar nu net even meer. Boterhammen smeren deed hij als 3 jarige al zelf. Net als drinken inschenken etc.  Hoewel ik altijd heel trots op hem ben geweest vind ik het toch jammer. Hij is te snel opgegroeid met zorgen die je een kind niet toewenst. Helaas zal dit bij heel veel kinderen aan de orde van de dag zijn. Natuurlijk heeft hij nu de leeftijd dat ze vrijwel alles zelf willen doen. Erg fijn in de weekenden, kun je met even wat langer blijven liggen.

13170065_1748506678769505_1751589173_o

Vertroeteld willen worden

Kyra daarin tegen houdt er heel erg van om vertroeteld te worden. Ze is 5 jaar en laat zich graag helpen. Het aankleden doet ze zelf maar verder laat ze liever alles doen. Natuurlijk is de situatie ernaar dat dit mogelijk is. Kyra heeft altijd kind kunnen zijn. En daar heb ik zelf altijd dankbaar gebruikt van gemaakt. Waarom veel zelf laten doen? Ze vind het heerlijk om mensen voor haar te laten lopen. Het kleine spook windt iedereen om de vinger. Langzaam begin je nu wel te merken dat ze steeds meer de vleugels gaat uitslaan. Heel gek, nu het mooi weer is buiten heeft ze ineens niemand meer nodig en regelt ze het zich allemaal zelf. Ik vrees dat ik eraan moet gaan geloven dat kleine meisjes ook groot worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *