Zoutdeeg recept

Vroeger maakten we op school geregeld een leuk dingetje van zoutdeeg of brooddeeg. Stiekem moest ik dan altijd even proeven: blegh, zout hoor! Nog steeds vind ik het erg leuk om met de kinderen te knutselen. Hierbij vind je het zoutdeeg recept zodat ook jij lekker met de kinderen aan de slag kunt.

Het zoutdeeg recept

500 gram bloem
250 gram zout
260 ml water
1 eetlepel zonnebloemolie

Knutselen maar

Dit alles mix je door elkaar tot een grote deegbal. Indien jij zelf vindt dat het deeg te droog is, dan voeg je nog wat water toe. Vind je het deeg te plakkerig, dan kun je nog een beetje bloem toevoegen.
Met behulp van koekjesvormen kun je hele leuke figuren uitsteken. Uiteraard kun je ook je fantasie de vrije loop laten en bijvoorbeeld een auto of een dier knutselen.

In dit voorbeeld hebben we met koekjesvormen verschillende dingetjes gemaakt: hartjes, sterren, maantjes en bloemen. Met een rietje hebben we bovenin een kleine opening gemaakt. Dat is handig om een touwtje aan te bevestigen. Op deze manier kun je een leuke hanger maken die je voor het raam op kunt hangen. Met de achterkant van een glas kun je er een reliëf in maken.

Zoutdeeg met een kleurtje

Ik had nog voedselkleurstof in de kelder liggen en het leek me wel leuk om een beetje zoutdeeg te kleuren. Ik heb 3 druppels toegevoegd en kreeg een mooie, roze kleur. Het deeg werd daar wel iets plakkeriger van, dus misschien dat je dan weer wat bloem wil toevoegen.

Ik heb het deeg met de kleurstof eerst in een zakje gedaan en toen een beetje gekneed, anders zouden mijn hele handen onder de rode kleurstof zitten. Een andere manier is om plastic handschoenen aan te trekken tijdens het kneden. Vind je dit niks, dan kun je ook eerst het zoutdeeg bakken en achteraf met verf kleuren.

Zoutdeeg bakken

Het zoutdeeg moet uitharden. In de oven kun je dit doen op 100 graden. Mijn vormpjes waren niet heel erg dik, maar hebben er toch een kleine 3 uur ingelegen. Tijdrovend, dat dan wel. Je kunt het ook aan de lucht laten drogen. Draai dan na 24 uur je vormpjes een keertje om. Na 48 uur waren mijn vormpjes uitgehard.

Maak jij wel eens iets leuks met zoutdeeg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *